Články

ErasmusPRO CIT - Skotsko - Glasgow 2021

čtvrtek 1. 7. - sobota 2. 10. 2021

Pomaturitní stáže jsou dalším programem z nabídky projektu Erasmus+, cílem stáží je prohlubovat spolupráci mezi vzdělávacími institucemi a soukromým sektorem a pomoci mladým lidem získat potřebné dovednosti a pracovní zkušenosti.

Pro osobnostní rozvoj i pro budoucí profesní uplatnění je velmi přínosný i dlouhodobý pobyt v jiném sociálním a kulturním prostředí a používání cizího jazyka.

Jakuba, jednoho z účastníků, jsme se zeptali na zkušenosti s dlouhodobou pomaturitní stáží ve skotském Glasgow.

Ovlivnila epidemiologická situace organizaci a průběh stáže?
Pomaturitní stáž byla z části realizována distanční formou a vlastně také o rok posunuta oproti původnímu termínu kvůli pandemii. Od 1. 7. do 4. 9. 2021 jsem s firmou několikrát týdně komunikoval přes platformu Whats App, během videohovorů jsem dostával zadání, vždy jsme probrali, jakým způsobem budu zadaný úkol zpracovávat. Jakmile jsem dokončil návrh, přeposlal jsem jej k připomínkování, pokud bylo vše v pořádku a majiteli firmy se návrhy líbily, nahrál jsem finální verzi do složky na Google disku.

Jaká zadání jste zpracovávali distanční formou?
Navrhoval jsem vizualizaci aplikace, kterou firma využije pro komunikaci se zákazníky. Natáčel jsem také video prezentující firmu na sociálních sítích a vytvářel jsem nové fotografie na sociální sítě Facebook, Twitter a Lindekin. Dále jsem navrhoval reklamní předměty pro různé sportovní kluby.

Jak probíhala stáž v Glasgow?
5. 9. 2021 jsme odletěli do Glasgow, kde jsme po obdržení negativního výsledku PCR testů pokračovali v práci už přímo ve firmě. Pracoval jsem v malé firmě Kitvendr, která se zabývá návrhy potisků sportovního oblečení a reklamních předmětů pro sportovní kluby. Ve firmě jsem aktualizoval grafiku na firemním webu a fotil nové fotografie, které nahradily stávající. Pomáhal jsem s potiskem triček a připravoval jsem podklady pro samotný tisk. Pro prezentaci firmy jsem vytvořil produktovou brožuru a návrh letáku, který bude umístěn na zadní straně vstupenek. Natočil jsem také video, kterým se firma prezentuje na webových stránkách a sociálních sítích. S přístupem firmy a zadanými úkoly jsem byl spokojen, věřím, že spokojeni byli i oni, neboť zatím všechny mé výtvory publikovali na firemních sociálních sítích.

Kde jste byli ubytovaní a jakým způsobem jste trávili volný čas?
Spolu s dalšími čtyřmi spolužáky jsem byl ubytován v typickém britském penzionu Manor Park Guest House. Měli jsme dva pokoje s plně vybavenou kuchyní, společenskou místností a terasou. Naše ubytování stálo na poměrně strategickém místě mezi dvěma autobusovými zastávkami asi 7 km od centra Glasgow. Po práci jsme se většinou scházeli v kuchyni, společně jsme připravovali jídlo a bavili se hraním deskových a karetních her, nebo jsme se zdokonalovali v anglickém jazyce prostřednictvím OLS jazykových kurzů. Ve volném čase a o víkendech jsme poznávali Glasgow a jeho okolí. Nejvíce se mi líbil výlet do hlavního města Edinburghu spojený s návštěvou místního hradu.

Jak hodnotíte dlouhodobou zahraniční stáž Erasmus?
Díky stáži jsem měl možnost získat nové zkušenosti, poznat nové lidi a jinou kulturu. Vyzkoušel jsem si práci v malé zahraniční firmě, podílel jsem se na jejím každodenním chodu. Procvičil jsem si angličtinu, neboť ze začátku jsem trochu bojoval s porozuměním kvůli typickému skotskému přízvuku. Hostitelská firma byla s mou prací spokojena, a když se zpětně podívám na celý průběh stáže, mohu jen konstatovat, že je nesmírná škoda, že jsme byli ochuzeni o celou tříměsíční stáž v zahraničí kvůli omezením, která souvisela s probíhající epidemií.

Jaké máte plány do budoucna?
Od října mi začal nový akademický rok, takže pokračuji ve studiu na Univerzitě Pardubice.


Děkujeme za rozhovor a přejeme mnoho úspěchů v dalším studiu.

Jakub E.

 

11. 11. 2021   RNDr. Jana Reslová

Další články, které by vás mohly také zajímat

Erasmus+ CIT PRO - napsali o nás

O zkušenostech našich absolventů napsali na DZS - Na odbornou stáž s Erasmem? Jde to i virtuálně

O zkušenostech našich absolventů napsali na stránkách Domu zahraničních služeb - Na odbornou stáž s Erasmem? Jde to i virtuálně Od začátku července jsme realizovali distanční část kombinované stáže Erasmus PRO pěti absolventů naší školy. Spolupráce s firmami v Glasgow běžela podle našich představ. Účastníci měli s pracovníkem ...

Vyhodnocení motivačního programu ČEZ Distribuce

V pondělí 28. 6. proběhlo na prknech Východočeského divadla Pardubice slavnostní předání maturitních vysvědčení absolventům školy.

Tohoto předávání se zúčastnili i zástupci ČEZ Distribuce v čele s ředitelem společnosti a starostka MO1 Pardubice. Důvodem jejich účasti bylo vyhodnocení letošního ročníku Motivačního programu Prokopa Diviše, který je určen pro žáky vyšších ročníků elektrotechnických oborů. Programu se zúčastnilo ...

Krajské kolo vzdělávacího projektu Enersol 2021

Naše škola se tak jako každý rok účastnila soutěže Enersol, která se zaměřuje na témata obnovitelných zdrojů energií, úspor energií a snižování emisí v dopravě v rámci školních vzdělávacích programů.

Soutěž proběhla v rámci všech možností a omezení, která nám tato doba velí, velmi úspěšně. Žáci reprezentující naši školu se umístili na předních místech. Josef Bartůněk obsadil 1.místo v kategorii Enersol a praxe ...