Články

Erasmus+ CIT 11 - Španělsko - Granada 2022

sobota 11. 6. - sobota 25. 6. 2022

V rámci programu Erasmus+ vycestovalo 14 žáků třetích ročníků SPŠE Pardubice na dvoutýdenní praktickou stáž do španělské Granady.

Stáž probíhala v grafických studiích, která se zabývají 2D a 3D uměním, 3D tiskem, animacemi, tvorbou v herních enginech Unity a Unreal a programováním.

Naši žáci dostali úkol-vytvořit 2D hru. Zkušení lektoři pracovali na návrzích hry se žáky, vysvětlovali jim jednotlivé kroky, ukazovali příklady a individuálně stážisty provedli celým procesem vývoje jednoduché 2D hry.

Nejprve se žáci seznámili se softwarem Inkscape a jeho využitím při tvorbě grafických podkladů. Dostali naprostou volnost ve výběru tématiky, každá hra měla být jiná, originální, ale bylo nutné splnit dílčí kroky – vytvořit hlavní menu, HUD ikony, hlavní postavu, zápornou postavu, pozadí jednotlivých úrovní a léčivý prvek. Pro vývoj hry využívali jeden z nejpopulárnějších herních enginů – Unity, programovací jazyk C# a pro psaní kódu textový editor Visual Studio Code. Po poskládání herní mapy animovali žáci postavy, a nakonec zprovoznili veškeré herní mechanismy včetně zvukových efektů.

Úkol byl splněn nad očekávání.

Všichni stážisté zvládli naprogramovat originální 2D hru, každá hra nás zavedla do odlišného prostředí, od bitevního pole až po romantické „candy“ království. Při závěrečných prezentacích jsme společně s partnery z hostitelské organizace obdivovali propracovanou grafiku a osobitý design žákovských prací.

A jak hodnotí zahraniční praxi sami stážisté?

Věřím, že tato stáž pro mě byla přínosná. Už dříve jsem v používaných programech pracoval, ale pouze okrajově, teď jsem měl možnost se s nimi seznámit detailně. Dalším plusem byla změna prostředí, práce v malém herním studiu byla zajímavá a inspirativní, talent vývojářů byl viditelný na jejich 3D modelech a dalších prezentovaných pracích.

Ivo T.

Stáž mě naučila pracovat v novém softwaru Inkscape, ve kterém jsem nikdy nepracovala. Také jsme se naučili nové postupy v programu Unity, který jsme letos probírali ve škole v rámci předmětu 3D grafika. Nejzajímavější pro mě však byla možnost vytvořit si celou grafiku pro jednoduchou 2D hru, což pro mě- studentku grafiky byla skvělá zkušenost.

Eliška O.

Získal jsem první zkušenosti s vývojem jednoduchých 2D her, mohl jsem si vyzkoušet, co takový vývoj obnáší od začátku až do konce. Naučil jsem se pracovat ve vývojářském prostředí Unity a Inkscape. Dále jsem poznal zajímavá nová místa. Celkově jsem do budoucna získal mnoho zkušeností, které mohu uplatnit v osobním životě i na trhu práce.

Jiří K.

Stáž mi pomohla lépe se zorientovat v programech Unity a Inkscape. Nahlédl jsem do světa herního vývojářství, zlepšil jsem se v počítačové grafice a naučil jsem se samostatně pracovat v programu Inkscape. Také jsem se seznámil s novými lidmi, procvičil jsem si angličtinu a komunikační dovednosti.

Evgen Š.

Stáž byla financována z grantu EU.

Erasmus+

Soubory ke stažení:
CIT - Tutorial - 2D hra - audio skript.pdf
CIT - Tutorial - 2D hra - grafika postavy.pdf
CIT - Tutorial - 2D hra - hraci pole.pdf
CIT - Tutorial - 2D hra - hudba.pdf
CIT - Tutorial - 2D hra - pohyblive pozadi.pdf
CIT - Tutorial - 2D hra - textury.pdf
CIT - Tutorial - 2D hra - tvorba postavy.pdf
CIT 11 - Prezentace praci.pdf

29. 8. 2022   RNDr. Jana Reslová

Další články, které by vás mohly také zajímat

Vychází letní číslo školního časopisu Elektronka

Právě vyšlo letní číslo školního časopisu, tentokrát s obálku od Radka Hendricha z 1.G.

Právě vyšlo letní číslo školního časopisu, ve webové podobě si jej můžete přečíst zde: ElektronkaVe vytištěné podobě bude časopis k přečtení k dispozici od druhé půlky června v naší školní knihovně.Je to tradičně společný projekt pedagogického sboru, žáků a absolventů školy. Do dalšího připravovaného letního čísla může stále ...

Erasmus+ CIT PRO - Madeira - Funchal 2022

Dlouhodobé tříměsíční stáže se účastnili 4 absolventi oboru IT – Grafika a webdesign. Stáže probíhali ve třech firmách ve Funchalu zaměřených na cestovní ruch. Účastníci pro ně vytvářeli grafické návrhy i webové stránky.

Jak stáž probíhala? Tři žáci a jedna žákyně oboru IT – Grafika a webdesign, kteří se zúčastnili čtrnáctidenní stáže Erasmus+ CIT ve Veroně, se po maturitě vydali na tříměsíční stáž Erasmus ...

Ceny skupiny ČEZ předány

V úterý 8. 6. 2022 proběhlo v Sukově síni Domu hudby slavnostní předání maturitních vysvědčení letošním absolventům.

Součástí předání vysvědčení bylo rovněž vyhlášení celkových výsledků motivačního programu "Prokopa Diviše". Za přítomnosti zástupců ČEZ Distribuce, náměstka primátora Petra Kvaše a ředitele školy byla mezi 9 vyhodnocených žáků rozdělena částka 102 000,- Kč. Žáci byli vybrání ze 2. - 4. ročníků ...