Články

Exkurze na výstavu Umění dlouhého století

úterý 18. 10. 2022

V říjnu 2022 se žáci 3. ročníků SPŠE a VOŠ Pardubice vydali s vyučujícími v rámci hodin českého jazyka a literatury na výstavu s názvem 1796 – 1918: Umění dlouhého století.

Ta se koná v galerii ve Veletržním paláci v Praze a zve veřejnost k nahlédnutí do historie a vývoje výtvarného a sochařského umění.

Expozice nám přibližuje portréty, krajiny, historická i náboženská témata. Paní průvodkyně představila žákům vybrané obrazy, které reprezentovaly umělecké směry typické pro danou epochu, například realismus – obraz zachycující kováře v dílně při četbě novin, jehož autorem je Karel Purkyně. Jiné směry, jejichž znaky měli žáci možnost vidět, jsou naturalismus, klasicismus nebo romantismus, impresionismus, symbolismus. Žáci se snažili odpovídat na všetečné, ale zajímavé dotazy paní průvodkyně, prohlédli si díla, jejichž význam jim byl vyložen, a řada žáků se se zájmem posléze vypravila ještě na vlastní samostatnou prohlídku děl, která je zaujala.

„ Líbilo se mi to…ještě bych tam strávil víc času…“ Takovou jsem dostala odpověď na otázku, jaké jsou dojmy z výstavy. Počasí nám také přálo, takže celá exkurze se vydařila, žáci byli spokojení a příští rok se určitě na výstavu vrátíme s dalšími studenty.

Mgr. Alena Jedličková

20. 10. 2022   Mgr. Kateřina Jiroutová

Další články, které by vás mohly také zajímat

Virtuální výlet na Slovensko

Ve středu 19. října se v Historické klubovně Evropského spolkového domu konal tradiční kvíz, tentokrát na téma „Putujeme po Slovensku“.

Přišlo tolik soutěžících, že poslední z nich musel psát na kolenou – místo u stolu už pro něj nezbylo. Jak jste asi zaregistrovali, kvíz je otevřen veřejnosti – kvízový přeborník František Just zvítězil s nejvyšším počtem bodů, a překvapivě byl i nejrychlejší. Stříbrnou příčku ...

Základní kolo Logické olympiády 2022

Informace o soutěži

Základní kolo Logické olympiády 2022 Do soutěže se v kategorii C pro studenty středních škol zapojilo celkem 17 661 řešitelů, z toho v našem kraji 872. Ve dnech 15. – 21. října 2022 si zasoutěžilo online 26 žáků naší školy. Je potěšující, že 4 z nich postoupili do krajského kola, které se bude konat 4. 11. 2022. Pořadí (škola) Pořadí (kraj) Celkové pořadí Příjmení, jméno Třída Kvantil ...

Foxconn Funovation Con22

V rámci projektu Funovation proběhla konference s příspěvky na zajímavá témata.

Na víkendovou akci Funovation Hac22 v úterý 4. 10. navázala konference Funovation Con22 v aule pardubické univerzity, kde v rámci tématu Zábava & Inovace v IT proběhly přednášky propojující různé oblasti ať už o umělé inteligenci, dronech, kyberbezpečnosti, přes umění se prezentovat nebo improvizovat, až po vedení týmu nebo vývoji společnosti. ...