Články

Nové učebnice pro sekci Elektro

čtvrtek 25. 2. 2021

Nové učebnice pro sekci Elektro

Naše sekce Elektro má nové učebnice, které budou vhodně doplňovat výuku předmětů elektrotechnika, elektronika a základy elektrotechniky v 1. a 2. ročníku. Učebnice vydalo nakladatelství Informatorium a autorem je Ing. Antonín Blahovec, který obsah srozumitelně rozdělil do 3 dílů.

První díl je vhodný pro 1. ročníky všech oborů elektro i IT. Zabývá se problematikou proudového, elektrostatického a magnetického pole s praktickými aplikacemi. Jednotlivé kapitoly jsou řazeny tak, aby čtenář vhodně používal dříve získané znalosti. Hlavní kapitoly jsou: 1. Základní pojmy; 2. Proudové pole; 3. Elektrostatické pole; 4. Magnetické pole; 5. Elektromagnetická indukce.

Druhý díl se hodí pro 2. ročníky všech oborů elektro. Popisuje řešení elektrických obvodů střídavého proudu harmonického průběhu. Kapitoly jsou seřazeny a postupně zvyšují svou obtížnost. Kniha navazuje na znalosti získané v prvním díle. Hlavní kapitoly jsou: 1. Střídavé proudy; 2. Jednoduché obvody se sinusovým střídavým proudem; 3. Složené obvody se sinusovým střídavým proudem; 4. Symbolicko-komplexní metoda řešení obvodů střídavého proudu; 5. Trojfázová soustava; 6. Přechodné jevy v elektrických obvodech.

Třetí díl je určen pro 1. i 2. ročníky všech oborů elektro i IT. Obsahuje vyřešené příklady i neřešené úlohy k procvičování látky 1. a 2. dílu této řady učebnic. Je vhodný jako doplněk pro obory zaměřené na elektrotechniku, ale i pro obory příbuzné. Hlavní kapitoly jsou: 1. Stejnosměrný proud; 2. Řešení obvodů stejnosměrného proudu; 3. Elektrostatické pole; 4. Magnetické pole; 5. Elektromagnetická indukce; 6. Střídavé proudy; 7. Řešení obvodů střídavého proudu; 8. Symbolicko-komplexní metoda řešení obvodů střídavého proudu; 9. Trojfázová soustava; 10. Přechodné jevy; 11. Lineární obvody; 12. Nelineární obvody; 13. Metody řešení obvodů se střídavým proudem; 14. Věty o náhradních zdrojích v obvodech se střídavým proudem.

Snad uvedené tituly dobře poslouží našim studentům při studiu elektrotechniky. 

25. 2. 2021   Ing. Lukáš Štědrý

Další články, které by vás mohly také zajímat

Žáci třídy 1.G tvořili výtvarná díla pro Jičín - město pohádky

Nadační fond Jičín – město pohádky u příležitosti 30. ročníku festivalu téhož jména s podtitulem Oslava narozenin aneb čas plyne jako voda vyhlašuje Tvořivou výzvu.

Tvořivá výzva je rozdělena na tři sekce: výtvarnou, animační a hudební. Naši žáci prvního ročníku grafického oboru se do Tvořivé výzvy intenzivně zapojili ve výtvarné sekci, která nese téma „Přání pro Pohádku“. Celkem žáci třídy 1.G vytvořili ...

Máte díru v ruce?

Zařídíme. Pochopitelně bezbolestně a bez kapky krve.

Srolujte kus papíru (ideální A4, lze i menší) do ruličky o průměru asi 2 cm jako dětský dalekohled a dívejte se do ní pravým okem, levé oko zavřete. Vedle ruličky dejte levou ruku dlaní k sobě. Levé oko otevřete a dívejte se na dlaň své ruky, kterou držíte vedle ruličky. Za chvíli uvidíte svoji ruku s dírou uprostřed. Jaké je vysvětlení? Má dokonce i odborný název - jmenuje ...

I v zimě myslíme na záchranu lesů

Žáci druhého ročníku grafického oboru tvoří v distanční výuce apelační plakáty s tematikou ochrany lesů.

I když je zima, nesmíme zapomínat na ochranu lesních společenstev. Například zdravotní stav našich jehličnatých lesů je výrazně nejhorší v celé Evropě a během čtyř následujících desetiletí hrozí rozvrat naprosté většině smrkových porostů, tedy až dvěma pětinám všech českých lesů. Podle zprávy Ministerstva zemědělství ...