Články

Návštěva hvězdárny

středa 14. 6. 2017

Dne 14. 6. se třída 2. C zúčastnila exkurze do Hvězdárny a planetária Hradec Králové.

            Exkurzi jsme zahájili v novém digitálním planetáriu. Zde jsme jen za svitu hvězd získali informace o planetách, hvězdách, souhvězdích a Mléčné dráze. Proletěli jsme se kosmickou raketou po našem nejbližším okolí kolem vesmírné stanice ISS i po vzdálených částech vesmíru. Film Biliony Sluncí nás zavedl do hlubokého vesmíru, ve kterém jsou miliardy hvězd.

             Na chodbách planetária si žáci prohlédli svět od mikrosvěta až po makrosvět, vyfotili se a snímky si poslali e-mailem, poznali princip mlžné komory a sedli si do simulátoru nízkého zemětřesení.

              Exkurze doplňuje učivo fyziky 1. ročníku Gravitační pole a učivo 2. ročníku z kapitoly Optika o využití zobrazovacích prvků v praxi (zejména dalekohledy). Je motivačním prvkem pro výuku astronomie a astrofyziky.

             Žáci se také dozvěděli, co to je PARALAXA a jak se počítá, přednášející také několikrát zdůraznil, jak je důležité znát matematiku.

 

Mgr. Marie Papíková

17. 6. 2017   Mgr. Kateřina Jiroutová

Další články, které by vás mohly také zajímat

Prohlídka vodní elektrárny "Hučák"

Dne 15. 6. 2017 se uskutečnila exkurze do Informačního centra energetické společnosti ČEZ v Hradci Králové, jejíž součásti byla prohlídka vodní elektrárny „Hučák“.

Exkurze se zúčastnily dvě kombinované třídy tříletých učebních oborů Elektrikář a Elektromechanik pro stroje a zařízení. Žáci byli poučeni o možnostech a využití energetických zdrojů v rámci strategie společnosti ČEZ. Poté proběhla přednáška ...

Cykloturistický kurz 3. ME a 1. PE

Ve dnech 13. 6. 2017 až 16. 6. 2017 se konal cykloturistický sportovní kurz tříd 3. ME a 1. PE na školní horské chalupě na Benecku.

„V úterý odjíždíme vlakem do Staré Paky. Poprvé v historii cykloturistických kurzů se podařilo zajistit u dopravce vagon s možností převozu jízdních kol! Ze Staré Paky se vydáváme po vlastní ose obtěžkáni batohy na zádech a přilbami na hlavách do Jilemnice. Následný osm kilometrů dlouhý kopeček ...

Závěrečná zkouška oborů H

Od 2. do 9. června se konaly na pracovišti Do Nového závěrečné zkoušky oborů Elektrikář, Elektromechanik pro zařízení a přístroje a Rekvalifikace.

Písemná státní část byla v pátek 2. června na učebnách teorie, v dalším týdnu proběhla praktická zkouška na dílnách praktického vyučování. Praktická zkouška vychází ze státní části a obsahuje také část školní, zohledňující specifikaci školy. Zkouška byla náročná a ...