Články

Národní galerie - Veletržní palác

úterý 10. 10. - čtvrtek 19. 10. 2023

Expozice: 1796⁠–⁠1918: Umění dlouhého století

Od 10. do 19. 10. navštívili žáci třetích ročníků Veletržní palác v Praze, ve kterém se nachází Národní galerie. Exkurze byla zaměřena na expozici 1796⁠–⁠1918: Umění dlouhého století. Tato výstava originálních obrazů je orientována na umělecké směry jako expresionismus, impresionismus, symbolismus, fauvismus, kubismus, realismus a jiné. Velké poděkování si zaslouží paní průvodkyně, která vtáhla žáky do probíraného období. Ptala se jich, co vidí na obraze, proč si myslí, že to tak právě autor vytvořil, co nám tím chtěl říct, nebo také připomněla hlavní znaky vybraných směrů. Žáci viděli obrazy například od Beneše Knüpfera (Fauni prchající před automobilem), Bohumila Kubišty (Sv. Šebestián), Františka Ženíška (Oldřich a Božena), Gustava Klimta (Panna), Františka Kupky (Amorfa. Dvoubarevná figura) a jiné. Mně se osobně nejvíce líbil obraz od Jakuba Schikanedera (Vražda v domě), u kterého se žáci zastavili a nejvíce se zapojovali do diskuze.

Velké poděkování si zaslouží paní Mgr. Marie Albrechtová, která celou akci zorganizovala. Exkurze byla přínosná pro žáky i jejich dozor.

Mgr. Radim Švec

19. 10. 2023   Mgr. Radim Švec

Další články, které by vás mohly také zajímat

Regionální olympiáda dětí a mládeže - stolní tenis

Dne 12.10. 2023 se 3 žáci naší školy zúčastnili okrskového kola ve stolním tenise v rámci Regionální olympiády dětí a mládeže v Holicích.

Ve skupině měli Agys a Střední průmyslovou školu potravinářskou a postoupili. Poté se ale s jasným favoritem Gymnáziem Dašická nezadařilo. V boji o třetí místo vyhráli nad SOU plynárenským Pardubice. Kluci ze sebe vydali všechno a hráli opravdu dobře. Těšíme se na další turnaj za rok.

Basketbal SŠ

Basketbal SŠ - okresní kolo - 3. místo

Dne 6. 10. proběhlo okresní kolo soutěže v basketbale. Naše škola se umístila na 3. místě, až v semifinále jsme podlehli soupeři z Gymnázia Mozartova Pardubice. Kluci bojovali, ale letos to na lepší umístění nestačilo. Minulý rok jsme byli první v okrese i kraji. Celorepubliková soutěž se nekonala. Sestava: bratři Aleš a Michal Balounovi, Michal Ropek, Bohdan Slawisch, Tomáš Burda, Jakub Klimeš, ...

Vyhlášení 8. ročníku motivačního programu

Ve středu 4. 10. 2023 proběhlo za účasti zástupců ČEZ - Distribuce slavnostní vyhlášení motivačního programu „Prokopa Diviše“, který je určen žákům elektrotechnických oborů s maturitou, s výučním listem i nástavbového studia.

Program je vyhlašován partnerem ČEZ Distribuce a finančně motivuje nejlepší žáky elektrotechnických oborů, kde se mezi 9 nejlepších rozdělí celkem 104 000 Kč, přičemž vítězové 3 vyhlášených kategorií ...