Články

Olympiáda v českém jazyce

Letošní olympiáda v českém jazyce proběhla netradičně online, což se už ale bohužel v naší covidové době stává pomalu tradicí.

Celkem bylo na olympiádu přihlášeno 5 žáků. Co ovšem účastníkům chybělo na kvantitě, to dohnali kvalitou. Hrdinně se potýkali se sedmi gramatickými úlohami, z nichž mimořádně zveřejňujeme ukázku, abyste si sami mohli vyzkoušet své schopnosti:

1. Z následujícího souvětí odstraňte formulační neobratnost:

Atacama XC5 je prostorný stan vhodný pro rodiny s předsíňkou, který se vzhledem ke své hmotnosti hodí hlavně k použití v kempech.

2. Z následujících vět vypište tvary užité nespisovně a ke každému uveďte náležitý tvar spisovný. Jiné tvary neměňte, ani pokud k nim existuje ještě další spisovná varianta.

Odpoledne jsem se zastavila v cukrárně a dala si kapučíno a k němu tvarohový koláč s rozinky a šlehačkou.

Všichni dobře vědí, že by jsme se k druhým měli chovat ohleduplně, ale jen málokteří lidé se tím skutečně řídí.

Zdálo se vám to jednoduché? Pak se příští rok můžete stát posilou týmu účastníků OCJ.

Mluvnickou částí jsme se ale probojovali teprve do poloviny olympijského klání. Vrcholem letošní olympiády se stalo zadání slohové práce, které znělo: Kniha, kterou jednou napíšu. Nejsme oprávněni na tomto místě a bez svolení autorů uveřejňovat výňatky z jejich prací, ale mohu vás ujistit, že se v budoucnu můžeme těšit na napínavé, romantické i dobrodružné příběhy z pera žáků SPŠE.

Přes nesporný talent a invenci všech účastnic i účastníků vybojoval 1. místo ve školním kole s velkým bodovým náskokem žák 3. D Jan Hendrych. V následujícím okresním kole se umístil na pěkném 9. místě. Gratulujeme a těšíme se na knihu, kterou Honza jednou napíše - bude o americkém dobrodruhovi Christopheru McCandlessovi.

Všem soutěžícím ještě jednou děkujeme za pěknou reprezentaci a těšíme se na další ročník OČJ!

 

Mgr. Lea Bednaříková

8. 3. 2021   Mgr. Kateřina Jiroutová

Další články, které by vás mohly také zajímat

Projekt Dotkni se vesmíru

Školní tým Charles the Fourth se pokusí vypustit stratosférický balón k hranicím vesmíru

Po úspěšném působení v projektu CanSat, ve kterém náš školní tým Charles the Fourth slavil úspěchy, se nový tým vrhá do dalšího bádání v rámci projektu "Dotkni se vesmíru", tento projekt umožní každému z celkem 42 týmů školáků a studentů vypustit svůj vlastní stratosférický balón k hranicím vesmíru a pořídit unikátní fotografie ...

Vítězství v okresním kole soutěže Finanční gramotnosti

Úspěch žáků SPŠE a VOŠ Pardubice v soutěži Finanční gramotnost.

Tříčlenný tým ve složení Václav Šíp ze 3. B, Aleš Skalický a Tomáš Vorlíček ze 3.I se zúčastnil okresního kola soutěže Finanční gramotnosti, které probíhalo ve dnech 18. 1. - 26. 2. 2021. Žáci reprezentovali naši školu s nejlepším možným výsledkem. Okresní kolo vyhráli a postupují do kola krajského, které se uskuteční ve dnech 8. 3. - 2. 4. 2021. Soutěžícím ...

Moderní výuka matematiky

Informace o interaktivní učebnici matematiky

Jdeme s dobou. V letošním školním roce máme nové učebnice matematiky a nic neváží. Jak je to možné? Interaktivní učebnice Matematika pro střední školy od nakladatelství Fraus je totiž elektronická. Stačí použít čtečku Flexibooks, školní email a už se může učebnice stahovat do mobilu, tabletu či počítače. Tajů matematiky je tam opravdu dost. Kdyby se vám to chtělo počítat, tak je to ...