Články

Cansat – satelit v plechovce

pátek 18. 1. 2019

Naši žáci se účastní mezinárodní soutěže CanSat, kterou pořádá evropská vesmírná agentura ESA. Jejich cílem je vytvořit satelit o velikosti plechovky a monitorovat jeho přístání.

Jsme pětice kluků s velkým cílem. Ovšem ne, jen tak ledajaká pětice. Tvoří ji dva zdatní technici, jeden pár grafiků a jeden programátor. Všechno to začalo nápadem našeho kamaráda Daniela Dworschaka, který navrhl, že bychom se mohli zúčastnit soutěže CanSat. Rozhodli jsme se tento nápad podpořit a vytvořili jsme pětičlenný tým. Jeho kompletní složení je Lukáš Valta (grafika, propagace),  Daniel Dworschak (3D tisk, grafika), Václav Pavlíček (programování), Petr Plíva a Marek Ditrich (oba elektrotechnika).

Společně se snažíme splnit velmi namáhavý úkol. Sestrojit družici, která bude velikosti menší plechovky, a zároveň měřit spoustu zajímavých údajů.

První úkolem bylo potřeba sehnat potřebný hardware. Pro realizaci hardwaru jsme zvolili open-source kit open Cansat 2.0, který je založen na platformě Arduino.  Kit se skládá ze dvou částí, první částí je pozemní stanice a druhou částí je samotný hardware satelitu.

Náš satelit měří teplotu ovzduší, atmosférický tlak, svoji rychlost, nadmořskou výšku a také GPS. Pozemní stanice pomocí radiotelekomunikačního spojení umožňuje komunikovat se satelitem. Přijatá data ze satelitu pozemní stanice posílá po sériové lince do počítače. Na počítači data ze sériové linky čte NodeJS server, který data nejdříve uloží do databáze a poté je pošle na klientskou část do webového prohlížeče. Komunikace mezi serverovou částí a klientskou částí realizujeme pomocí protokolu WebSockets, který nám realtime komunikaci, takže přijatá data ze satelitu hned zobrazujeme.

Na závěr bychom chtěli poděkovat panu učiteli Ing. Vladimíru Kašparovi, který nám velmi ochotně pomáhá řešit případné problémy.

Václav Pavlíček, Lukáš Valta 3. F

18. 1. 2019   RNDr. Jana Reslová

Další články, které by vás mohly také zajímat

Lyžařský kurz v Rakousku

Penzion Eckhausel ve Weyeru se zřejmě stává stabilním místem pobytu pro naše lyžařské kurzy v Rakousku.

Ve dnech 18. – 26. ledna 2019 zde 34 žáků ze tříd 1.D, 1.G, 1.H a 1.ELM absolvovalo lyžařský výcvikový kurz. Autobusem jsme denně dojížděli 6 km do Hollersbachu, ze kterého jsme díky lanovce dosáhli na sjezdové tratě skiarény Kitzbühel. Počasí bylo po většinu doby nádherné a sněhové podmínky ideální. Pět dní lyžování ...

Na dílnách odborného výcviku bylo opět živo

Dne 16. 1. 2019 proběhl na SPŠE a VOŠ na pracovišti Do Nového další ročník soutěže technických dovedností žáků základních škol regionu Praktická elektronika 2019.

Soutěž proběhla v duchu praktických realizací elektronických obvodů, osazování desek plošných spojů a oživení realizovaného zapojení. V letošním roce žáci realizovali zapojení elektronické hrací kostky. Po předchozím seznámení s dílenskými pracovišti a cvičným ...

V ostré konkurenci gymnázií jsme se neztratili

Žák třídy 3. H naší školy Filip Filipi dosáhl vynikajícího úspěchu v krajském kole Matematické olympiády, které se uskutečnilo dne 15. 1. 2019 na Gymnáziu Dašická v Pardubicích.

Obsadil 3. místo v těžké konkurenci žáků gymnázií, mezi 15 soutěžícími byl jediným zástupcem střední odborné školy. Mgr. Michal Michalec