Články

Cyklovýlet na Benecku

úterý 12. 6. - pátek 15. 6. 2018

Cyklovýlet na Benecku? Inu, vážně skvělý zážitek. Myslím, že nikoho z nás by nenapadlo se jen tak sbalit a šlapat do kopců.

        Počasí nám sice zpočátku nepřálo, zmokli jsme už v Pardubicích, ale cestou vlakem do Staré Paky se vyjasnilo a ze Staré Paky už jsme měli teplo i se slunkem. Po tom, co jsme dojeli na chatu a lehce se zabydleli, vydali jsme se na zaslouženou večeři do místní restaurace.A vážně byla zasloužená, protože vydupat hladový kopec byl vážně záhul.

       Špatné počasí nás ale dohnalo hned druhý den. Už od brzkého rána pršelo a nevypadalo to, že by mělo přestat. Nakonec jsme vyjeli (byť s dvouhodinovým odkladem) vstříc dešti a cíli dne.  Xkilometrové stoupání do prudkých kopců nebyl v dešti žádný med a taky jsme si hodně zanadávali.  Ale sjezd dolů byl pro nás náležitou kompenzací. Celý den jsme si užili, spořádaně šlapali do pedálů a poslouchali pokynů pana učitele. Na chatě jsme za odměnu měli pořádnou grilovačku, a nabrali tak síly na další den.

        Následoval čtvrteční výjezd (údajně odpočinkový den), přesto jsme byli všichni vyděšení. Odpočinkový den? Dle pana učitele Kubelky? To bude strhání až na kost. Ale opak byl pravdou. Cesta na Žalý byla sice opět zase do kopců, ale cestou nám fandily děti, takže jako největší frajerové a žádné bačkory jsme měli motivaci šlapat. Taky jsme měli slíbenou zastávku na oběd. Pokochali jsme se výhledem z rozhledny a pak jsme se vydali vstříc sjezdům z kopce a obědu.

        Celé volné pozdní odpoledne jsme strávili zábavou na chatě. Někteří hráli stolní tenis, jiní šli na společnou večeři, další jedli guláš, který vlastními silami a z omezeného sortimentu navařili. Zbyl i čas na hraní karet, koukání na televizi a čtení. Prostě volný program, kde si každý našel to své.
        Největší obava a výzva však přišla až v den odjezdu. Museli jsme se rozhodnout, jestli pojedeme z Benecka  do Dvora Králové a dále budeme pokračovat vlakem, nebo dojedeme na kole až do Pardubic,  Všichni se nezávisle na sobě rozhodli, že pojedou až do Pardubic na kole, čekalo nás tak 100 km v sedle. Při sestupování z hor zpět do nížin jsme poznali teplotní rozdíl, bylo opravdu horko, ale nakonec jsme všichni v pořádku dojeli. Některé sice bolela zadnice, ale jinak jsme byli všichni zdraví a téměř bez úhony.

        Závěrem jsme se shodli, že celý výlet byl moc fajn, i když něco jiného, než jsme všichni čekali. Ale rozhodně to byl výborný zážitek a určitě jej doporučujeme všem, kteří budou mít v příštích letech možnost jet.

video z výletu: 

https://youtu.be/mnLSonRNapk

Sabina Šnajdrová, 1. PE

20. 6. 2018   Mgr. Kateřina Jiroutová

Další články, které by vás mohly také zajímat

Tematická odborná exkurze do elektrárny Chvaletice

Dne 13. 6. 2018 navštívila třída 2. EEM pod vedením třídního učitele Česlava Kverka a učitele OV Martina Zahálky tepelnou elektrárnu Chvaletice.

Exkurze byla rozdělena do dvou částí. První výkladová část proběhla v novém informačním centru elektrárny. Druhá část byla zaměřena na komplexní odbornou prohlídku elektrárny pod odborným vedením a s vysoce erudovaným výkladem pracovníka elektrárny. Poznali jsme všechna pracoviště, ...

Žáci v Národním technickém muzeu

Jarní exkurze 1. ročníků.

Do Národního technického muzea v Praze míří každý rok žáci 1. ročníků. Naším cílem jsou nejen expozice muzea, ale i workshopy pro žáky středních škol. V letošním školním roce jsme zvolili téma workshopu Teplo. V učebně muzea bylo pro nás připraveno několik interaktivních modelů a pokusů. Pomocí teploměru ze sady Vernier jsme na obrazovce počítače sledovali křivku tuhnutí slitiny cín – olovo, ...

Výuka formou exkurze ve Hvězdárně a planetáriu

Hvězdárna a planetárium Hradec Králové

Všechny 2. ročníky studijních oborů se formou exkurze v Hvězdárně a planetáriu v Hradci Králové seznamují se základy astrofyziky. Třídy 2.F a 2.H se této akce zúčastnily 12. června 2018. Exkurzi jsme zahájili v digitálním planetáriu. Nejprve jsme se jako budoucí IT specialisté seznámili s technickými parametry planetária a nejznámějších mezinárodních observatoří. Jen za svitu hvězd jsme ...